top of page

Kuidas me suviti lisaraha teenime


Jagan sel korral meie kogemust, kuidas suvega teenida 1200+ eurot – ja seda nii, et eriti palju midagi tegema ei peagi.


Et jagamismajandus pole ammu enam lihtsalt moesõna, vaid igapäevane reaalsus, siis ei pea pikalt tutvustama, mis sorti portaal on Airbnb. Lühidalt – veebisait, mille kaudu lühiajaliselt välja üürida või oma perele paariks päevaks majutus tagada, kui kodunt kaugemale minek. Välja üüritakse selle kaudu nii üürikinnisvara kui ka omaenda kodusid, ning rõhk on siinkohal sõnal lühiajaline, sest üüritav periood võib olla ka vaid päev, või miks mitte nädalavahetus või nädal.


Meiegi oleme Airbnb portaali kasutanud olles ise nii üürilised kui üürileandjad ning see ongi taganud meile juba teist suve järjest veidi lisatulu. Sel suvel oleme ületanud 1200 euro piiri, eelmisel hooajal jõudsime 1500 euroni. Statistika näitab, et eelmisel aastal andsime oma korteri üürile kokku 33-ks ööks ning seda 7-le erinevale seltskonnale; sel aastal oleme seda jõudnud teha 17-ks ööks ja samuti 7-le erinevale seltskonnale (st sel aastal on külastusajad lühemad).


Iga kord kui külalised tulekul, on oluline kodu läikima lüüa. Koristad ju nagunii! Vahel siis lihtsalt põhjalikumalt, ning rahulolu oma läikivast kodust maksab ka midagi. Millal Sina viimati pesumasina tagused tolmurullid üle vaatasid?


Aga asjad? Kõik need imelised asjad, mida Su kodu täis on, väärtuslikud ja vähem väärtuslikumad? Meil on olemas suur plastkast, kuhu lähevad kõik hirmvajalikud dokumendid (passid, koolilõputunnistused jms), ehted, mõni elektroonikavidin, mida kaasa vedada ei taha (läptop). Kasti ise saadame keldrisse suvepuhkusele ning kui läpakas välja arvata, siis tõtt-öelda on kast passidega siiani seal ;) Kogu kraam, mis korterisse sisse jääb (telekas, kohvimasin jm elektroonika) on siiani jäänud samuti terveks ning tõtt-öelda, pole ma nende pärast kunagi eriti kartnudki. Ise oled ju ka hoolikam, kui tead, et ööbid kellegi teise kodus!


Ja need asjad. Üürilised eelistavad pinda, kus neid oleks võimalikult vähe - lagedad kapipealsed ja tühjad riiulid jätavad mulje avarusest, lisaks on neil endal siis kuhu oma asju toetada. Mind motiveerib Airbnb jaoks asjade vähendamine sedavõrd, et olen hakanud uurima minimalismi ideid ning püüdnud teadlikult kodus olevate asjade hulka vähendada jättes alles vaid endale olulisemad ja vajalikumad. Jälle punkt oma kodu väljaüürimise kasuks!


Mis on veel oluline: puhtad voodipesud ja rätikud. Need soetasime külaliste tarbeks eraldi, sest oma voodipesu on ikka oma - pealegi, kui tuleb ikka 5 inimest ja enda voodipesud just maha võetud ja mustapesukasti pandud, ei jätku külalistele enam midagi! See oli esimese suve suurim õppetund, et külalistele tuleb pesud alati valmis hoida - vahel on ka nii läinud, et paaritunnise etteteatamisega juba tahetakse tulla. Õnneks portaal võimaldab ise seadistada, millised kutsed Sa vastu võtad (kas on vaja varasemaid arvustusi (review) teiste üürileandjate poolt, kas peab teatama ette päeva, kaks või suisa nädala, kas soovid iga kord ise aktsepteerida või mitte jne). Et arvustusi tuleb anda nii üüripinna kui üürniku kohta (st kahepoolne tagasiside), siis saad vajadusel alati kirjutada kui midagi ei meeldinud või ei sobinud. Teisest küljest - ega keegi meist negatiivset tagasisidet ei taha, niisiis on see ka motivaator pingutamaks siis, kui oled üürniku rollis!


Kui ikka tikub pähe mõte, miks peaks küll oma kodu kellegi teise kasutusse andma, siis kuidas kõlaks, kui järgmine kord maale vanaemale külla sõites maksaks keegi kinni kogu kütusekulu ja raha jääks veel ülegi? Et vanaema juurde sõidud suviti sageneksid, hoides seeläbi sugulastega rohkem kontakti, rääkimata maaelu võlude nautimisest? Et iga kord enne lahkumist oleks Sul hea vabandus miks kodu läikima lüüa (ja tagasi tulles avastada, et see läigib peaaegu sama palju ikka veel)? Või miks rohkem träni ära anda ja vaid olulisemad ja vajalikumad asjad alles jätta? Rääkimata siirast tänust, mida külalised tunnevad ja väljendavad, et nende puhkuse lihtsamaks ja mugavaks muuta aitasid?


Kas Sina üüriksid oma kodu välja?







Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page