top of page

Keskkonna- ja minimalismiaasta

Aasta algus, aeg teha kokkuvõtteid ja plaane mitte ainult järgmiseks aastaks, vaid ka järgmiseks kümnendiks.



2019. aasta märksõnaks on kindlasti minimalism ja keskkonnasäästlikkus. Algas see kohe aastal algul kui Äripäeva börsitoimetusele jäi minu raamatust silma minimalismi-teemaline peatükk ning ettepanek teemast pooletunnine stand-up Investeerimisfestivalil teha oligi minu meilboksis. Mida head seal rääkisin, kuula siit.


Minimalismi teema kõnetas ka Investeerimisklubi podcasti tegijaid Marko Oolot ja Markus Roognat - sest nad on ise ka tundsid end nii mitmes aspektis ära! 2,5 tuhat kuulajat on juba ehk mõne hea mõtte saanud, saa Sina ka siit!


Vähem olulised polnud ka tööalased uued väljakutsed - Liisi alustas rahandusministeeriumis rahatarkuse koordinaatorina veebruaris ja Mihkel, peale 2 kuud suvepuhkamist, augustis Alexela finantsanalüütikuna. Väljakutseid jagub, põnevust, uusi kontakte niisamuti! Mis seisus on Eesti rahatarkus, sellest rääkisime Paavo Siimanni ja Luminor panga rahatarkuse projektijuhi Meery Reiteliga siin. Tohutult kogemusi, õppetunde ja rahulolu toonud ettevõtlikkuseõpetaja amet jäi aga suve algusest katki, mantlipärija näol antakse ettevõtlus- ja rahaharidust 32KK-s aga edasi.


Rahatarkuse teemadel oli meie peres sel aastal suureks teemaks Kairiini rahakogumine, eesmärgid, progressijooned ja taarakorjamine. Natuke utsitasin ka teisi sel teemal kõnelema ning minu suureks rõõmuks palus Marko mind detsembris lausa kaas-saatejuhiks Investeerimisklubi podcasti mastermind' saatesse, kus lisaks meile jagasid lastele rahakogumise ja rahatarkuse õpetamise mõtteid Kristjan Liivamägi ja Jaak Roosaare. Kuula järgi ja mõtle ka kaasa, kuidas väiksemaid rahatargemaks õpetada, kui me ise nende vanuses olime: siit.

Ja kui juurde lugeda tahad, siis rahatarkuse olulisusest kirjutasime Kadri Mäsak'uga Myfinancierist ühe artikli Õpetajate Lehte, seda näed siit.


Investeerimisvaldkonnas kasvatasime ilusti portfelli, hapuks läks ka üks meie kinnisvara tagatisel antud laen, mistõttu said meist korraks hiidlased - aga ainult korraks. Tagatiseks olnud kinnistu sai realiseeritud, õppetund õpitud ja enam nii ei tee. Uue valdkonnana proovisime Funderbeam' kaudu start-uppidesse investeerida - näis, mis tulemit sealt saame. Veidi saime sotti, mismoodi saada potentsiaalsetele ükssarvikutele ligi varasemas faasis, samas ei jagu sellesse vajalikul määral panustamiseks hetkel ei aega ega energiat, jätame selle tulevikuvariandiks. Tore oli näha aastalõpu kokkuvõtteid tehes, et finantsvabadus selle kõige klassikalisemas võtmes on saavutatud - kuine keskmine passiivne tulu jõudis sinnamaani, et kattis kõik kuised kulud ära. Aga kui nii põnevad töised ülesanded on ees ootamas ning võimalus, et kulud kasvavad, ka täiesti olemas, siis töötame veel edasi ja jalgu seinale ei viska.


"Minu finantsplaneerija" jõudis juba kevadel omadega nulli, ehk tuli endalegi ootamatult ruttu kasumlik. Tänaseks on rohkem kui pooled raamat-märkmikest müüdud (aga kui Sinul veel oma eksemplari pole, siis veel jõuad osta!). Kõige toredam tagasiside oli: "See on see raamat, et nädala algul võtan kätte, paari minutiga olen saanud toreda mõtte, mida siis proovida nädalajagu rakendada. Ja järgmine nädal uus trikk ning nii need rahaasjad korda saamegi!" Aasta algus ju õige aeg, et rahaasjus endale mõni verstapost paika panna, kuidas nendeni jõuda, saad täpselt sellest raamatust teada!


Niivõrd olulise verstapostina, et see väärib omaette peatükki, ostsime ära korteri Pärnusse ning see


sai täpselt selline, nagu soovisime: kesklinnas, puumajas, suure, kinnise ja päikesepoolse aiaga, kus isegi laste mänguväljak olemas. Potentsiaalikas, sest koosnes kahest omavahel ühendatud korterist (tagades ühtlasi meile vajaliku ruumikuse: 3 tuba, võimalusega jagada see ka 4-ks, kokku 80m2), ning mitte lõpuni viimistletud ja Mihkel saab seeläbi oma siseviimistlusoskusi lihvida. Kuigi sauna seal veel sees pole, siis ruumi selleks on, plaan kuidas see ellu viia on ka juba olemas. Ning kuna korteri ostukuupäevaks oli 31. mai - no siis ei lasknud me võimalust käest ning nautisime nii mõnigi nädalavahetus suvise Pärnu võlusid.


Tööalaselt sai rahatarkust jagatud ca 150-le õpetajale, ca 250-le superministeeriumi, Proeksperti ja Keskkonnaameti töötajale. Kui aasta alguse eesmärk oli "Teha rahatarkuse koolitused 1 (säästmine, eelarve) ja 2 (investeerimine)", siis päris nii ma seda ette ei kujutanud... Elu tegi omad korrektuurid ning koolitused sai kohe mitmekordselt ja ootamatult suurele hulgale inimestele läbi viidud, eesmärk kuhjaga täidetud! Lausa nii hästi, et ministeeriumi koolitusosakonna eksperdid otsustasid seada minu kandidatuuri üles konkursile "Aasta sisekoolitaja 2019". Tiitlit siiski ei võitnud, aga suur tunnustus oli see mulle ikkagi! Väga suur tänutunne valdas mind ka siis, kui vahetult enne jõule korraldati mulle kohtumine fänniga, kes oli eespool mainitud podcasti kuulanud ning minu ideedest inspireerus :)


Mind üllatas, kui palju on rahatarkuse valdkonnas kaasamõtlejaid. Mulle tegi siirast rõõmu igaüks, kes tuli ütlema, et talle meeldis minu ettekanne / artikkel / podcast / mõte. Ma muretsesin liialt oma töö pärast, sest selle eesmärk on mulle niivõrd oluline. Liiga vähe tegelesin puhkamisega. Ma olen ülimalt tänulik Anule, et ta pani mulle üldse selle mõtte pähe rahatarkuse koordinaatoriks kandideerida ja meie perele, kes kannatasid välja surmväsinud emme kui ta kevadel kahel kohal töötas. Kõige inspireerivam koolitus oli Signe Ventseli isikubränding. Ja üks äge tagasivaade sai tehtud 27.08, meie viieaastasele abielule. Kaks kõige tantsulisemat õhtut sai tehtud tänu Piretile ja Meelisele ning Triinule ja Kaurile (lõppematut abieluõnne teile!). Oma uue maratonirekordi eest kummardan maani Mihklile, kes võimaldas trenne, mis ta ise kokku planeeris.


Kuidas siis 2019 kokku võtta? Tehtud sai palju, aga palju on veel ees. Minu enda suur eesmärk - saada rahatarkus igasse kooli, igasse klassi ja iga lapseni ning nii igasse ainesse lõimitult, ja mõnesse kooli ka eraldi ainena - vajab tegutsemist nii minu poolt kui minu kõikide heade partnerite poolt. Isiklikus plaanis ootab ees kolimine Pärnusse, mis omakorda mitmeid alleesmärke tekitab. Plaanime mitmeid põnevaid reise, nii kahekesi kui lastega. Ees on ootamas uus raamat, mis vajab kokkukirjutamist, toimetamist, disaini, turundust ja müüki. Kindlasti broneerime kalendrisse mõned jooksuvõistlused kogu perega - et lapsed saaksid oma pjedjestaalikohti kaitsta ning emme oma silkamisega eeskuju näidata. Ah, ja vahepeal tuleb tantsida ka!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page