top of page

4 rahatarka jõulukingitust

Täpselt 10 päeva on jäänud jõululaupäevani ning kui Sa pole veel avastanud, mida oma kallitele jõuludeks kinkida, pakun mõned soovitused, kuidas ühendada oluline (kingituse läbi rõõmu valmistamine) kasulikuga, ehk kuidas kinkida lähedastele rahatarkust!


1) Vali kingiks rahatarkuse raamat!

Olgu Sinu valikuks midagi Jaak Roosaare sulest ("Rikkaks saamise õpik", "Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik", "Aktsiatega rikkaks saamise õpik" või koos Mihkel Trumaniga kirjutatud "Kuidas saada rahatargaks"), midagi lastele (Riin Tuttelbergi "Tom õpib rahamängu") või hoopis midagi täiesti algajale (Liisi Kirch "Minu finantsplaneerija") - raamat on hea algus, kuidas end teemaga kurssi viia.

Samas on oluline märgata, et ainult raamatu kinkimine kedagi rahatargaks ei tee. Raamatusse tuleb süveneda, väljapakutud harjutusi ja ülesandeid tuleb päriselt läbi teha ning uusi harjumusi juurutada vaikselt, ükshaaval. Ole lisaks teadmiste kinkimisele toeks ja abiks, küsi kuidas raamatuga läheb, mida uut oled avastanud ja praktiseerid. Hea nipp on teha kokkulepe proovida teatud aeg ühte rahatarka tegevust igapäevaellu rakendada, et siis oleks jälle põhjust kokku saada ja arutleda kuidas läks, mis oli raske, mis ootamatult lihtne ning kaaluda, millist ülesannet järgmisena käsile võtta. Üksi jõuab kiiremini, aga koos jõuab kaugemale!


2) Kingi elamusena mõni rahatarkuse koolitus!

Valik on suur ja lai - näiteks Äripäeva koolituste hulgast leiab nii mõndagi (vaata siit!), Õpetajate Maja pakub täiesti algajate koolitust (siin), ning kes kohale minna ei taha, saab ka kodustes tingimustes videote vahendusel teadmisi omandada (näiteks siin).


Et üksi võib olla hirmutav, siis tee kink nii sõbrale, kui iseendale ning minge õppige koos! Ärge unustage lubada üksteisele, et päriselt koolitusel omandatut ka rakendama hakkate ning ühiselt häid harjumusi juurutate ning arutate!

NB! Põhjused, miks eelistada elamusi asjadele, on Elisabeth Dunn ja Michael Norton käsitlenud raamatus "Õnnelik raha".


3) Kingi esimene investeering!

Mõnel juhul on Sinu lähedane juba huvi ilmutanud, käinud ehk koolitusel või raamatuid lugenud, aga pole ikkagi leidnud julgust, raha, motivatsiooni või piisavalt tahet, et esimene investeering paika saaks. Talle võiks sobida jõulukingitusena pisikene esimene investeering - olgu selleks koos Kasvukonto avamine koos Sinupoolse esimese panusega, registreerimine ühisrahastusportaalis koos esimese investeeringu leidmise protsessi läbitegemisega, esimene aktsiate ost... Teinekord võib Sinupoolne käehoidmine olla olulisemgi kui rahaline panus!


4) Kinkige uusaastalubadus rahatarku valikuid teha!

Tegelikult on Sul kink juba olemas või leppisite hoopis kokku, et omavahel sel aastal kingitusi ei vaheta. Aga nüüd, rahatarkust tahaks ju ometigi kinkida! Kui pole vahendeid või tahtmist füüsilisel kujul kingitust teha, siis saab kinkida lubaduse, et järgmine aasta proovime otsuseid teha rahatargemalt - olgu selleks kuu sissetulekute ja kulutuste jälgimine, lisasissetulekute tekitamise väljakutse, kasutuna seisvate asjade mahamüümine, laenupaketi läbivaatamine ning pakkumiste võtmine, kas mõnest teisest finantsasutusest saaks soodsamalt; rahatarkuse raamatu laenutamine raamatukogust ja selle läbilugemine, esimeste investeeringute tegemine, teatud summa kogumine vmt. Ideid rahatarkuse igakuisteks väljakutseteks saab näiteks #Kogumispäevikust.


Nipp! Rahatarkuse väljakutsed võib detsembris koos kokku panna, värvilistele paberitele kirjutada ning purki pista. Iga kuu alguses saate vaheldumisi loosi tõmmata, mis võiks olla kuu väljakutse. Boonusena - igakuised kokkusaamised progressi aruteluks ning järgmise kuu loosivõtmiseks!



Kui märkasid, siis rahatark kingitus ei peagi olema rahaline või kallis. Pealegi võib rahatargast kingitusest olla kasu ka Sulle endale! Olulise nüansina on iga väljapakutud idee osa ise kaasa löömine ehk koos tegemine. Üheskoos saab olla kindel, et motivatsioon säilib ning kasutegur kingitusest saab päriselt ellu viidud, praktikas rakendatud! Teadmistest, mis on meil olemas, aga mida me ei kasuta, pole ju tegelikult kellelegi kasu.


Kas Sul on veel ideid, kuidas teha rahatarku jõulukingitusi? Jaga teistelegi!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page