top of page

Finantsvabadus? Finantsvabadus!


Olen mitmel pool jaganud oma unistust sellest, kuidas saavutame ühel ilusal päeval finantsilise vabaduse - olukorra, kus meie investeeringutelt teenitav tootlus katab ära meie pere igapäevased kulud ning meie ise saame tegeleda millega hing ihaldab. On olnud neid, kes on öelnud, et see on äge eesmärk, tahan ka! Ja on olnud neid, kes on sõbralikult õlale patsutanud, mõistvalt naeratanud ning igatepidi mõista andnud, et tegeleme huvitava hookuspookusega, mis kuhugi välja ei jõua.


Aga jõuab. Päriselt jõuab! Meie jõudsime!


"Hookuspookus" ehk investeerimine, millega mina alustasin 2010. aastal ning minu abikaasa Mihkel liitus 2014. aastal kui meie ühiseks eesmärgiks seesama finantsvabadus paika pandud saigi, on meie mõistes olnud ülimalt lihtne skeem:

1. Pane teenitud rahast arvestatav osa kõrvale

2. Investeeri see erinevatesse varaklassidesse (hajutatus!)

3. Hoia skeemist kinni, pannes iga kuu kõrvale

4. Jälgi kuidas passiivne sissetulek paisub kuni finantsvabadus ongi käes!

Lihtne!


Aga oota. Kuhu ja kuidas siis investeerida? See on alati esimene küsimus, mis tuleb, kui seda teemat veidigi puudutada. Õigem küsimus oleks hoopis see, kuidas säilitada motivatsiooni, et IGA KUU kõrvale panna. Ja alles siis tuleb see investeerimise osa. Ehk lähenegem palun ikka tähtsuse järjekorras, eks!


Meie motivatsioon oli see, et saaksime teha oma eluga seda, mida ise tahame. Mina töötan tänasel päeval poole kohaga õpetajana ehk teen kahel päeval nädalas vägagi väljakutsuvat tööd, mida ma tõeliselt naudin. Palk? Jah, ma saan ka palka, aga olgem ausad, pool õpetajapalka pole just selline summa, mis kataks meie pere kulud ja jätaks osa veel ka investeerimiseks. Õpetajaks hakkasin ma aga sellel sügisel siis, kui olime juulikuus kindlaks teinud, et jah! Meie finantsvabadus on juba käes, ning saaksime ilusti hakkama ka ilma töötamata. Oma varade mahtu soovime kasvatada nüüd sinna suunas, et kaetud saaksid ka kõik põnevad meelelahutuskulud, esmaste kulude (need, mis nagunii iga kuu on: toit, eluase, lasteaiatasud, ravimid, autokulud) tase on juba käes. Kõige parem on selle juures veel see, et saan meie pere pisematega soovi korral kolmel päeval nädalas kodus puhata.


Et ka Sina saaksid kohe liikuma hakata oma unistuste elu suunas, olen välja andmas raamatut "Minu finantsplaneerija". See on mõeldud just neile, kes tahavad oma rahaasjadega paremini majandada, et lisaks igapäevaste kulude katmisele jääks üle ka oma unistuste elluviimiseks. Raamatuke on ca 50 lk, ning pole mõeldud vaid enne magamajäämist lugemiseks - vastupidi, kõige parema tulemuse saad, kui kohe selles olevaid tabeleid täitma hakkad! Spiraalköide ning A5 formaat lubab teda igale poole kaasa võtta, et Sinu unistused ei jääks vaid sahtlipõhja kaunistama, vaid oleksid alati Su silme all! Tellimise infot vaata siit.


Et investeeringud ei jääks aga kajastamata, siis praegu on portfellidest kõige suuremad osad võlakirjade, kinnisvara tagatisel antud laenude ja kinnisvara all. Osa rahast on paigutatud ka aktsiatesse, veidi ühisrahastusse (kinnisvara taaskord) ning alati on mingi osa sularahana arvel, ootamas põnevaid kiir-reageerimisvõimalusi. Kinnisvara väljarentimisega tegeleme vaid Airbnb kaudu (omaenda kodu väljaüürimine nendeks päevadeks kui ise nagunii maale läheme, ja seda peamiselt suvel), osa kinnisvarast on meil lihtsalt varana arvel ja lisatulu ei teenigi. Küll aga saaksime seda vajadusel lisatagatisena kasutada kui peaks endal olema vajadus laenu võtta.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page